Vilka olika märken finns det?

Här finns en förklaring på de olika märken som finns var de ska sättas fast. Broschyren är framtagen av Scouterna för några år sedan och är inte helt uppdaterad, det har både lagts till och tagits bort märken sedan den gjordes. Konceptet är dock det samma. Vill man se exakt vilka märken som finns får man titta i Scoutshopen.

Vi har valt att göra en egen förklaring som komplement till broschyren

Var ska de sitta och hur ser jag skillnad på alla olika märken som finns? Det är frågor som en scout eller förälder ofta ställer sig.

Vi ska försöka förklara 🙂 Nedan en översikt på hela skjortan.

Det är inte helt lätt att förstå bilden ovan. Därför kommer vi att försöka förklara de vanligaste märkeskategorierna som vi i kåren jobbar med. Ord med kursiv/fet stil beskriver samma ord för märket som i bilden ovan.

Vi börjar med den vänstra ärmen på skjortan.

Överst sitter ett märke som talar om vilken Scoutkår man kommer ifrån (Lokala märken/scoutkår). Under det sitter distriktets märke (Regionala märken/distrikt). På bilden nedan tillhör man S:t Drottens scoutkår i Söderköping och Nordöstra Götalands scoutdistrikt. Dessa två märken får man av vår kår när man har en skjorta att sätta fast märkena på.

Vänster ärm

Under dessa märken kan man sätta märken som talar om att man är sjöscout och märken som har med ställningstagande att göra. Det är inte märken vi delar ut i vår kår. Vissa har köpt egna ställningstagande märken.

Sedan finns det märken som är Deltagande märken. Det är som terminsmärken som finns för olika åldrar. I vår kår han vi inte jobbat med dessa så mycket och det är inte säkert att ni kommer att få dem. Visar en av varje som finns i de olika åldersgrupperna för att ni ska kunna känna igen dem om de dyker upp. Motiven i är olika men formen är den samma i de olika åldersgruppernas deltagande märken.

Under dessa ska sedan bevismärken sättas fast. Det är märken som bevisar sin kunskap. Alla som har detta märke har gått igenom samma saker för att få märket. Det finns tydliga riktlinjer för vad man ska klara av för att dem. Helt enkelt ett bevis på vad du kan! Här visas bevismärkena Yxa och såg, Kniv och Simma. Men det finns ytterligare några flera bevismärken.

Under bevismärkena ska Intressemärkena sättas. Det finns väldigt många intressemärken. Kåren har plockat ut ett antal som vi fokuserar på och som vi vill att alla försöker att ta. Sedan kan patrullen eller avdelningen givetvis välja att jobba med fler om de vill. Dessa märken har formen av en lupp och det finns över 40 olika intressemärken.

Ja det var vänstra ärmen. Nedan en översiktsbild på hur en vänsterärm kan se ut på några scoutskjortor.

Då går vi vidare till högra ärmen

Överst kan man, om man vill, skaffa Sverigemärke (Nationella), WAGGGS/WOSM-märket (Världsförbund) och Europamärket (EU). Dessa märken finns att beställa i scoutshopen. De kan vara kul att ha när man ska åka utomlands på läger men annars är de inte nödvändiga. Vill man spara plats för dem på sin högra ärm (för att slippa sprätta gamla märken) behöver man spara ett område på lite drygt 8*8 cm för att få plats med alla tre.

Resten av högra ärmen är till för arrangemangmärken. Det kan vara ett lägermärke, ett hajkmärke eller en annan aktivitet som gjort att man fått/köpt ett märke. Här finns inte en ärm som är den andra lik. Alla har deltagit på olika aktiviteter som gjort att man fått ett märke. Nedan exempel på några högerärmar.

Framsidan av skjortan

På höger ficklock kan man sätta fast åldersgruppmärke och patrullmärke om man fått ett sådant. Åldersgruppen ska sitta till vänster och patrullen till höger på högra ficklocket. Bilden nedan visar bara åldersgruppmärket, här Utmanarscout.

På den vänstra fickan ska eventuella förtjänstmärken sättas fast samt ledarutbildningsbevis.

Vill man kan man sätta fast en namnbricka på någon av locken eller så kanske man får ett märke som ska hänga i knappen på ena locket. Exempel på det syns nedan på någon av bilderna.

Sammanfattning av hela skjortans märken

Nedan bilder på två skjortor. En av dem har hängt med länge och är solblekt, den andra är lite nyare.

Tips från en scout och mamma

Jag har sytt på många märken i mina dagar som scout i över 40 år och mamma till två scouter. Man sprättar märken rätt så ofta så att sy fast dem på symaskinen rekommenderar jag inte. Det är jobbigt att sprätta då.

Jag köpte scoutskjortor som var väldigt mycket för stora till mina barn när de var små scouter. Vi vek upp ärmarna och det fanns gott om plats för varma kläder under skjortan när kylan kom. Jag gjorde så dels för att de växer och jag inte ville köpa nya varje år och dels för att slippa sprätta och sy fast märken på nya skjortor varje år. Smart tyckte jag, men solen har tagit hårt på de skjortorna som varit med i flera år…men vad gör det?

Nu när de är äldre har de mer än en skjorta var och får själva sy fast märken på sina egna skjortor. Jag har sytt fast märken så det räcker och blir över så nu lägger jag fokus på mina egna skjortor.

Det blir ofta märken över som man inte vet var man ska göra av. Då kan man med fördel sätta dem på en lägerfilt eller på en lägerhatt. Nedan bilder på vad jag gjort med mina överblivna märken som inte får plats på skjortorna.Hatten är hemmagjord och används på läger när solen är stark eller när man behöver lite värme om huvudet. Med alla märken blir den lite varm. Fungerar givetvis bra att ta en vanligt solhatt och sy fast sina märken på. Tänk bara på att det är bra om man kan tvätta den. Man har en tendens att lukta lite rök när man kommer hem från ett läger eller en hajk 😉 Filten är gjord av ett ulltyg vilket gör att den värmer bra om kvällarna och kan fungera som ett extra täcke om man fryser när man ska sova. Formen är en halvcirkel och är som en cape, enkel att göra. Bara att klippa till. Ingen symaskin behövs 🙂 Det som tar tid är att sy fast alla märken….

Lycka till med alla märken och hoppas att det är enklare att förstå var de ska sitta och vilken typ av märke det är.

//Annica