Detaljerad Packlista

Här följer en förklaring på vad man kan behöva packa ner i en scoutpackning.

Lista för nedladdning finns längst ner efter den detaljerade beskrivningen nedan.

När du åker på en hajk eller ett läger är det alltid bra att ha en lista på vad du behöver ta med. Några av de äldsta scouterna, Utmanarna, i kåren har hjälpt till och tagit fram den ultimata packlistan. Ska man på större läger eller arrangemang brukar man få en specifik utförlig lista att gå efter. Kom ihåg att allt på listan inte är ett måste och att man absolut inte ska springa iväg och köpa allt på listan. Tänk igenom och prata gärna med din ledare om du är osäker på vad som är värt att länga en slant på beroende på. Allt beror på vilken ålder scouten är och vilken typ av aktivitet man planerar att göra nu och i framtiden.

Packa i en ryggsäck och packa alla saker i packpåsar eller plastpåsar. Det blir dels lättare att hålla koll på sakerna och om scouten skulle ramla i vattnet eller om det regnar kraftigt är chansen att packningen är torr lite större.

Tänk på att låta scouten packa själv. Är scouten yngre kan en vuxen kontrollera packningen, men absolut inte packa utan scoutens medverkan. Det är scouten som måste veta var i sin packning grejerna finns och vad som packats ner.

Vi har allt för ofta hört av scouter att de inte vet var grejerna finns eller att de hittar saker de inte hade en aning om att det var nerpackat……detta för att mamma eller pappa har packat utan att scouten varit med. Gör scouten en tjänst och låt den ha ansvaret för sitt packande med en vuxens överinseende om det behövs.

Tänk på att anpassa listan efter just dina behov och vart du ska vara. Bättre att ha med lite för mycket varma kläder och ta av sig än att gå och frysa. En scout som fryser eller är blöt har svårare att tänka på allt roligt som sker på ett scoutäventyr. Att vara ute länge och mycket kräver mer kläder än man kan tro, tänk på det. Men allt beror på om man kommer att vara i rörelse eller sitta stilla.

Packa i:

Här beror det givetvis på vad du ska åka iväg på och om du måste bära dina grejer själv. Bäst är alltid att ha så få grejer att bära på som möjligt. Då får du händerna fria.

Ryggsäck

En bra ryggsäck ska sitta bekvämt och avbärarbältet ska avlasta axlarna. Prova er fram i butiken och ta hjälp av personalen som ofta är kunniga.

Här finns det mycket att välja på. En vandringsryggsäck för äldre Äventyrarscouter och uppåt bör vara runt 60-75 liter om allt ska få plats. Ofta måste äldre scouter även bära på gemensam packning som också ska få plats i ryggsäcken. Exempel på detta kan vara yxa, såg, förbandskudde, stormkök, lykta, vindskydd, mat….

Små barn har dock svårt att få plats med alla sina saker i en ryggsäck som de orkar bära själva.

Liten extra ryggsäck Bra att ha på längre läger så man kan ha en dagryggsäck och slipper tömma stora ryggsäcken för att bära en endags packning. Vid längre resor till läger är det bra med en väska med saker man behöver under resan till och från lägret.

 

Sova saker:

Smart att packa detta i en påse och lägga nära sovsäcken så att man lätt får tag på denna påse och sovsäcken när man så gå och sova.

Sovsäck Det finns flera olika sovsäckar där ute, av olika material. Det finns några saker du behöver ha tänkt igenom innan du köper en sovsäck. Vid vilken årstid ska säcken användas. Ska du sova bara utomhus eller bara inne. Ska den bäras långt eller inte är också bra att ha koll på. Det finns olika temperaturangivelser på sovsäckar, läs på så du förstår de olika nivåerna. Comfort, Lower Limit och Extreme.  Komforttemperaturen är den temperatur där en normalbyggd kvinna förväntas sova bekvämt, Lower Limit anger det samma för en man medan Extreme ger en fingervisning på när du överlever om du håller dig vaken. Notera att barn har svårare att värma upp luften i en stor och lång sovsäck. Då kan man till exempel snöra ihop nederdelen av säcken för att slippa värma upp den luften i säcken. Sök på ”sovsäcksguider” för att lära dig mer innan du lägger stora pengar på en sovsäck. Ett annat tips är att fråga runt bland de äldre scouterna och ledarna.
Sovsäckslakan Ett sovsäckslakan eller ett vanligt reselakan (ej av bomull) ökar komforten och värmen i sovsäcken. Dessutom går det att tvätta lakanet vilket inte är lika lätt med en sovsäck. Ett sovsäckslakan är dock inte nödvändigt och man klarar sig väl utan. Har du en lite för kall sovsäck kan ett sovsäckslakan vara ett billigt sätt att öka värmen i sovsäcken lite.
Liggunderlag Vanligt liggunderlag eller uppblåsbart valet är upp till dig. Om du tar med dig ett uppblåsbart glöm då inte ett lagningskit. Ett uppblåsbart tål inte lika tuffa tag som ett vanligt så till mindre barn rekommenderar vi ett vanligt. Ju kallare det är ute desto tjockare isolering behövs under dig när du ska sova. Då kan två liggunderlag vara smart.
Något att sova i Förslagsvis ett tunt underställ, avstå onepice, det blir så kallt när man ska gå på toa ute mitt i natten.
Rena strumpor och underkläder Om du går och lägger dig i smutsiga underkläder ökar risken att du fryser under natten. Detta för att du svettats under dagen.
Mössa Värmen försvinner ut ur huvudet.
Necessär

Tandborste, tandkräm, liten handduk, tvål, öronproppar, ev. glasögonfodral, hårborste, hårsnoddar.

Packa det som du behöver, men ta inte så stora förpackningar och tänk på att om det är minusgrader kan det frysa.

 

Kläder att ha på sig:

Här på scouterna gäller det alltid kläder efter väder så ta våra rekommendationer och ändra utifrån vädret.

 

Scoutdräkt och scouthalsduken, exempelvis Scoutskjorta.

Finns att köpa olika typer på Scoutshopen. Halsduk har kåren en egen, kolla med din ledare.

Ska man var borta på längre läger är det bra med minst två ombyten.

Eventuell underställströja och byxor Välj tjocklek utefter vilken årstid och väder som råder. Det finns underställ i många olika material och med många olika värmeeffekter.
Varm tröja Gärna en tunn fleece eller tunnare ulltröja för att hålla värmen
”Skogsbyxor”, fritidsbyxor

Finns bra och billiga på till exempel Engelsson.se

Praktiskt med benfickor, gärna på sidan av benen.

Jacka

Vilken beror på årstid. Bäst är att ha många olika lager på sig varför en skaljacka är smart att ha i de flesta fall.

Tänk på att det är bra om den är vind och vattentät. Då slipper man ha med två jackor.

Kängor eller stövlar

Man behöver lite stöd för vristen om man ska vandra en bit, men man vill heller inte bli våt om fötterna. En goretexkänga är bra, men kan vara lite dyra.

När fötterna vuxit klart är det en bra investering för komforten med bekväma vattentäta kängor med lite högre skaft. Se gärna till att du får plats med i vart fall två par strumpor och att det finns minst 1–1½ cm framför tån. Foten sväller när man vandrar och man vill inte att tårna ska slå i framkanten i nerförsbackarna.

Stövlar är vattentäta, men andas inte. Foten kan bli svettig och då fryser man. En stövel kan ha sämre passform än en känga vilket kan orsaka skavsår lättare.

Strumpor sockar
om skorna kräver det

Gärna i ull eftersom det håller värmen även om de blir lite fuktiga.

Två par strumpor i grövre skor är bra. Då bildas friktion mellan de två strumporna och risken för skoskav kan minska.

Mössa eller keps Alltid skönt oavsett årstid.
Eventuellt vantar Skönt när det blir svalare ute eller om man jobbat med vatten.

 

Extra kläder:

Här gäller det att tänka noga på vilken årstid det är, hur man ska sova och hur länge man ska vara borta.

Varmare underställströja och byxor Bra som förstärkning om det är kallt ute eller om man fryser på natten.
Svalare kläder Såsom shorts och linne. Skönt på sommaren.
Varmare tröja eller fleece Gärna i fleece eller ull. Bomull är tungt och blir kallt om den blir våt.
Extra byxor Behövs om olyckan är framme. Skulle kunna ersättas av underställs byxorna och ett par regnbyxor om man vet att vädret inte ska blir busigt och de då skulle behövas för att det är blött eller kallt ute.
Regnkläder

Regnjacka och regnbyxor.

Sydväst/regnhatt är bra. Se till att den har långt brätte bak så vattnet rinner ner på ryggen istället för i nacken. Kapuschongen är jobbig om man har glasögon eller om man ska jobba när det regnar. Bra om kapuschongen kan rullas in i kragen.

Underkläder Trosor, topp/BH eller kalsonger. Minst ett par extra trosor eller kalsonger utöver varje natt man ska vara borta.
Strumpor och sockar Extra par är bra, våta/kalla fötter avhjälps enkelt med nya torra strumpor och sockar. Man ska även se till att ha minst ett par extra strumpor utöver varje natt man är borta. Sockar om skorna kräver eller om vädret är kallt.
Bandana/tub Fungerar som skydd där man behöver, över halsen, huvudet eller handleden. Tar liten plats och är praktiskt på många sätt.

 

Matsaker:

Här ska man ha plast eller rostfritt, det ska tåla tuffa tag. Det finns många olika matsett på marknaden, välj ett som gärna går att stänga med ett lock, där locket kan vara en av tallrikarna och så man kan förvara saker i setet.

Djup tallrik Ska tåla tuffa tag.
Platt tallrik Ska tåla tuffa tag.
Kåsa/mugg Ta gärna med två kåsor, där en är en vikkåsa Då kan man ha vikkåsan i sidfickan på byxorna och lätt kunna dricka när behov finns. Även bra med två muggar till frukost om man äter gröt och dricker te på morgonen.
Bestick Gärna två sporkar (sked och gaffel i ett) En spork i plast kan gå sönder så en extra är inte fel. Finns även besticksett som tar liten plats. Viktigt att det är minst en sked, gaffel och kniv.
Diskhandduk För att torka matsakerna efter att de blivit diskade
Disksaker Ska man var borta ett tag kan det var bra att veta att man kan diska sina matgrejer ordentligt. Då är det bra att ha egna diskgrejer. De kan bestå av en miniflaska Yes, diskborste med avsågat skaft, lite Svinto, en Scotchsvamp. Lägg allt i en liten vattentät påse så detta inte blöter ner annat i packningen.

 

Övrigt:

Här kan man nästan fylla på med hur mycket som helst. Allt handlar om vad man ska göra och hur mycket plats man har. Vissa av sakerna är ett måste medan andra är bra att ha.

Kniv Med dubbelparerstång för de yngre scouterna som inte har knivbeviset ännu. Kolla med ledarna om scouten får ta med kniven. Om man ska resa kollektivt till sin hajk eller stanna för att handla måste kniven vara nerpackad i ryggsäcken, då får den inte sitta i bältet.
Pannlampa eller ficklampa Pannlampan är att föredra då du kan ha båda händerna fria. Glöm inte extra batterier!
Hajkbricka Kolla med din ledare om du inte har någon, detta är som en skärbräda som även kan användas till att lägga upp mat på, sitta på, vifta på elden, ställa grytan på. Ja helt enkelt en väldigt bra grej att ha.
Arbetshandskar När man ska bygga saker, bära saker är det skönt att kunna skydda sina händer lite.
Myggmedel Ett måste om det är säsong för myggor och knott.
Solkräm Ett måste om det är sommar
Solglasögon Skönt om man till exempel ska paddla eller fjällvandra.
Sandaler/tennisskor Bra för att få lite omväxling för fötterna och om man behöver gå på toa på natten.
Stövlar Om man inte har ett par bra vattentäta kängor är dessa bra. Eller om man vet att man ska paddla eller att det ska regna en massa.
Badkläder och handduk

Bada är ofta sättet vi tvättar oss på när vi är på hajk eller större läger.

Välj en mindre handduk eller en mikrofiber handduk som torkar snabbt och tar liten plats.

Glöm inte en vattentät plastpåse för att skydda övrigt i packningen om du inte hinner torka grejerna.

Ett litet första hjälpen kit

Kan vara bra för att kunna lösa de minsta såren själv. Komplettera gärna med lite handsprit, pincett och nagelsax. Även en fästingplockare är smart att packa med. En liten fickspegel är bra också.

De vuxna har dock alltid med sig ett stort utifall något skulle hända.

Sittunderlag Skönt för rumpan eller när du behöver byta strumpor och inte kan sätta dig ner.
Kortlek Enkelt spel som har oändliga möjligheter.
Gosedjur För att stilla hemlängtan
Mensskydd Viktigt för de lite äldre tjejerna
Eventuella mediciner Meddela dock alltid ledare om du packar med dig medicin så att de vet var den är och hur den ska tas om du själv inte kan ta den.
Vattenflaska med vatten

Viktigt att ha flaskan fylld när du åker hemifrån.

Det finns flaskor i plast och rostfritt, välj det du vill själv. En hängare så du kan hänga den i bältet eller utanför ryggsäcken är praktiskt.

Ett äpple Extra energi skadar aldrig. Skruttet kan naturen bryta ner så du behöver inte bära på skräpet.
Godis Om det är tillåtet av ledarna. Tänk på att inte ta godis med mycket extra plast eller papper.
Mobiltelefon med laddare Om det är tillåtet av ledarna. En vattentät påse till både mobilen och laddaren är smart. Då blir den inte förstörd om det regnar. Räkna inte med att det finn mobiltäckning överallt.
Kamera Den kan gå sönder så ta inte den allra dyraste. Ska du vara borta länge så ta även med extra batteri och ett extra minneskort. En vattentät påse att förvara den i är smart.
Powerbank För att kunna ladda till exempel mobilen, batteriet till pannlampan eller kameran.
Plastsäck, plastpåsar En plastsäck kan man stoppa sin packning i om det regnar mycket på natten. Plastpåsar är bra till mycket. Lägga blöta kläder i eller att ha i skorna om de är blöta när man just bytt strumpor. Det är även bra till skräp
Extra remmar och/eller några meter slitstarkt snöre

Två extra remmar till ryggsäcken är alltid bra. Kanske går ett spänne sönder eller man måste fästa något mera på sin ryggsäck.

Snöre till att laga eller fästa saker man behöver få med sig.

 

Sist men inte minst och även det allra viktigaste som inte nämnts på listan, ett glatt humör.

Finns det något som du saknar i denna lista? Då är du alltid välkommen att ta med det ändå om du orkar bära 🙂

Packlista för nerladdning

Packlista att ladda ner